Πάνω Frame
ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατηγορίες
Πληροφορίες
Αρχική σελίδα
Newsletter
Αν θέλετε να σας αποστείλουμε ενημερωτικό E-mail, παρακαλώ στείλετε μας το E-mail σας

 
Ιδιοκτήτες ακινήτων - Συχνές ερωτήσεις » ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κάθε φθινόπωρο, πριν από την έναρξη λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης, ο διαχειριστής πρέπει να καλέσει το συνεργείο για την τακτική συντήρηση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Ο τρόπος κατανομής των δαπανών θέρμανσης στις παλαιότερες πολυκατοικίες καθορίζεται από τον πίνακα κατανομής αναλογιών, πολλοί κανονισμοί προβλέπουν μειωμένη συμμετοχή σε ιδιοκτησίες που παραμένουν κλειστές και αχρησιμοποίητες, εφόσον τα σώματα έχουν κλειστές στρόφιγγες και έχει ενημερωθεί προκαταβολικά η διαχείριση γι΄αυτό. Στις νεώτερες πολυκατοικίες με σύστημα αυτονομίας ένα ποσοστό των δαπανών, περίπου το 20%,  κατανέμεται σε όλες τις ιδιοκτησίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στις ιδιοκτησίες βάσει των θερμίδων και των ωρών κατανάλωσης, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται οικονομία. Πραγματική αυτόνομη χρέωση αλλά και οικονομία στην κατανάλωση εξασφαλίζουν μόνον τα νεώτερης τεχνολογίας συστήματα που καταγράφουν τις εκλυόμενες θερμίδες ανά θερμαντικό σώμα, τα οποία τώρα εφαρμόζονται και στη χώρα μας στα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης. 

 
Κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης πρέπει ο διαχειριστής να είναι απαραίτητα παρών, για να ελέγξει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας, να γνωρίζει τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής του, έτσι ώστε να ξέρει σε πόσα λίτρα καυσίμου αντιστοιχεί το κάθε εκατοστό στη βέργα μέτρησης. Εφόσον η δεξαμενή σας είναι ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, πρέπει να ξέρει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής σας, αρκεί να κάνει την εξής πράξη: (Μήκος δεξαμενής σε εκατοστά) Χ (Πλάτος σε εκατοστά) δια 1.000.
 
Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και διατίθεται μόνον κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο-Απρίλιο) με μειωμένο φόρο, αποκλειστικά για θέρμανση. Λόγω όμως της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που προκαλείται από αυτό, από τη χειμερινή περίοδο 2007-2008 εφαρμόζεται το πρόγραμμα "Ηφαιστος" του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο διατίθεται σε τιμή ίδια με του πετρελαίου κίνησης, η διαφορά του φόρου όμως επιστρέφεται στους προμηθευτές. Με το νέο σύστημα ο καταναλωτής εξακολουθεί να πληρώνει την χαμηλή τιμή πετρελαίου, πρέπει όμως να γνωστοποιεί στον προμηθευτή τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ΔΕΗ της κατοικίας ή των κοινοχρήστων, σε περίπτωση πολυκατοικίας.
 
 
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Η ανεύρεση και αξιοποίηση τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε πολλά μέρη του κόσμου (Σιβηρία, Αλγερία, Αγγλία κλπ.) και η κατασκευή εκτεταμένων δικτύων μεταφοράς του, σε συνδυασμό με το ότι η καύση του είναι "τέλεια", δηλαδή ουσιαστικά δεν διοχετεύει κατάλοιπα στο περιβάλλον, το κατέστησε αναμφισβήτητο κυρίαρχο καύσιμο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Σήμερα στην Αττική αλλά και σε πολλά αστικά κέντρα στη χώρα μας, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου έρχεται πλέον καθημερινά μπροστά στην πόρτα όλο και περισσοτέρων οικοδομών. 
Έτσι, με την κατασκευή γραμμής σύνδεσης από το δρόμο μέχρι το λεβητοστάσιο της οικοδομής μας, και με την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου, λύνουμε ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά προβλήματα της μέσης νεοελληνικής (πολυ)κατοικίας, μειώνοντας την ταλαιπωρία του διαχειριστή, και εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του καυστήρα χωρίς προβλήματα, βλάβες κλπ. και την εξόφληση του λογαριασμού φυσικού αερίου 1-2 μήνες μετά την κατανάλωσή του. Αν όμως θέλουμε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση με την καλύτερη θερμαντική απόδοση, τότε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε και το λέβητα, και την καπνοδόχο του συστήματος, και να προσθέσουμε σ΄αυτό τους σύγχρονους αυτοματισμούς που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου αυτού.  
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου και η χρήση του για κεντρική θέρμανση στα κτίρια της περιοχής αυτής αποτελεί άμεση νομική υποχρέωση όλων των διαχειριστών κτιρίων. Επίσης με διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα διευκολύνεται η διέλευση των σωληνώσεων του φυσικού αερίου από τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι η κατασκευή τους με όλους τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας.

 

  Εταιρικά Νέα Περισσότερα
Διαφημιστικό έντυπο 2021
Banner Δεξί 1
Banner Δεξί 2

                       1,22